Is jouw woning gebouwd voor 1983? Als je woning gebouwd is voor 1983 dan zal de gevel van je woning niet geïsoleerd zijn of slechts matig voorzien zijn van gevelisolatie. Je verliest dan veel warmte en je energierekening zal behoorlijk hoog zijn. Wil je besparen op je energiekosten dan is het verstandig om je gevel te laten isoleren. Dit kun je zelf doen, maar in de meeste gevallen is het aan te raden om dit door een speciaal isolatiebedrijf te laten doen. Deze bedrijven hebben vakkundig personeel in dienst die de werkzaamheden kunnen uitvoeren.
Welke vorm van gevelisolatie is geschikt voor je woning?
Gevelisolatie is er in drie vormen. De wel bekende spouwmuurisolatie, maar je kunt ook kiezen om de buitenmuren te laten isoleren of de binnenmuren. Bij de verschillende vormen kun je het volgende verwachten:
- Spouwmuurisolatie: door kleine gaatjes te boren in de voegen van de muur kan er isolatiemateriaal worden aangebracht.
- Isolatie buitenzijde muren: er wordt een raggelwerk aangebracht op de muur. Hierop wordt gevelbekleding of sierpleister aangebracht.
- Isolatie binnenzijde muren: er wordt een voorzetwand geplaatst en deze wordt afgewerkt met stuc, muurverf of behang. De voorzetwand kan bestaan uit gipsplaten, panelen van hardschuim of warmte-reflecterend folie.
Belangrijk om te weten is dat als je de keuze maakt voor isolatie van de buitenmuur dat je in de meeste gevallen een vergunning nodig hebt van de gemeente.
Wat kost gevelisolatie dan wel niet?
Spouwmuurisolatie laten aanbrengen is de goedkoopste vorm van isoleren. En in veel gevallen is het zelfs mogelijk om hiervoor subsidie te krijgen. Bij isolatie aan de binnenmuur wordt de prijs berekend per m2.
Gevelisolatie aan de buitenzijde op de muur is de meest prijzige, maar het levert wel meer rendement op dan spouwmuurisolatie.